Historia

Pumptrack -rata

Skeittiparkki

Mäkiaution Rotkon reittiopaste

Kyläyhdistyksen historia


Mennyttä

Tahkon kylätoimikunnan perusti 10 Tahkon alueella asuvaa aktiivia joulukuussa 2008. Ajatuksena oli tehdä yhdessä Tahkosta entistä miellyttävämpi paikka asua sekä tutustuttaa alueella asuvia – niin vakituisia asukkaita, mökkiläisiä kuin yrittäjiäkin toisiinsa.

Tapaamisia järjestettiin alkuun noin kahden kuukauden välein. Kiinnostusta oli niin paljon, että toimintaa varten päätettiin perustaa rekisteröity yhdistys. Tahkon kyläyhdistys ry:n perustamiskokous pidettiin 16.1.2010.

Kesän 2017 projektitoteutuksia

Kesän 2017 aikana reitistöprojekti on edennyt erittäin hyvin. Olemme tehneet jo alkukesästä useita satoja metrejä uusia pitkospuita, joilla olemme korvanneet osaltaan vanhoja huonokuntoisia pitkospuita ja rakentaneet myös uusia pitkospuita kosteisiin reitinosiin.

Samoin olemme toteuttaneet yhteistyössä rinneyhtiön kanssa uuden jokamiehen pyöräilyreitin Panorama Barilta alas rantaan. Tämä reitti on pyritty tekemään muodoltaan ja jyrkkyydeltään sellaiseksi, että kaikilla pyöräilijöillä ikään ja kuntoon katsomatta olisi mahdollisuus sitä käyttää.

Länsirinteiden uusimmän hissin yläaseman viereen on tehty uusi lavu, joka palvelee sekä kesä- että talvikäyttäjiä tulisijan tarpeessa ja muuten vaan levähdyspaikkana.

Piazzan parkkipaikan ja ravintola Kaislan välissä olevalle tasanteelle toteutetaan vielä syksyn aikana info-rakennus, joka tulee toimimaan hiihto- ja vaellusreittien lähtöpisteenä ja sen seiniltä löytyvät jatkossa niin uusimmat talvi- ja kesäkartastot kuin muutkin ohjeistukset reittien käyttöön liittyen.

Hankkeen eteneminen on haastaavaa rahoituksen osalta, koska hankerahat tilitetään kyläyhdistykselle vasta totetuneita ja maksettuja kustannuksia vastaan, joten kyläyhdistyksen talous on tiukilla totetusten rahoituksessa. Onneksi Kyläyhdistyksellä on kohtuullise laaaja jäsenistö, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, joiden jäsenmaksutuotolla pystymme osaltaan hoitamaan hankekulujen maksatuksen. Yritysten panos on ollut todella hyvä.


Vuodet 2017-2022 projektit

Kyläyhdistys on ollut tekemässä laajempaa reitistöjen kehityshanketta, johon sisältyy hiihto- ja vaellusreittien kunnostusta ja reittimerkistöjen uusimista sekä uusia laavupaikkoja retkeilijöille. Hankkeen rahoittajina ovat olleet Kalakukko leader (60%), Kuopion kaupunki (15%) ja Tahkon kyläyhdistys (25%) ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 205 000 €. Tämä hanke on vaatinut myös kyläyhdistyksen jäsenten talkooapua toteutuksessa, joten uusia jäseniä tarvitaan jatkossakin mukaan yhteisiin ponnisteluihin Tahkon alueen kehittämisessä entistä viihtyisämmäksi.

  • Näköalatorni

  • Länsilaavu

  • Nallelaavu

  • Mäkiaution Rotkon reitti ja laavu

  • Tähtikierros

  • Esteetön laavu WC

  • Skeittiramppi

Vuoden 2016 projektit


Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2016 jatkettiin edelleen "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Keväällä 2016 siirrettiin uusi iso kota Rissalan lentokentältä Tahkolle aktiviteettipuiston taakse rantaan. Kodan purku, siirto ja uudelleen kokoaminen olikin kohtuullisen iso ponnistus, mutta hyvällä talkooporukalla homma hoitui upeasti.

Reitistöhanke

Kyläyhdistys on parhaillaan tekemässä (1/2016) laajaa reitistöjen kehityssuunnitelmaa Tahkolle, joka sisältää monimuotoisia uudistuksia niin kesä- kuin talvireitistöihin. Hankkeeseen haetaan EU-tukea. Myös Kuopion kaupunki on mukana hankkeessa. Tämä hanke vaatii kyläyhdistykseltä merkittävää taloudellista panosta kuin myös jäsenten talkooapua hankkeen toteuttamisessa.

Vuoden 2015 projektit

Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2015 jatkettiin "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Kodat

Vuonna 2015 kyläyhdistys hankki Nipasen mäellä olevan kodan kyläyhdistyksen ja retkeilijöiden käyttöön. Samoin vuonna 2015 hankittiin toinenkin kota, jonka kokoaminen liikuntapuiston rantaan toteutetaan v 2016.

Vuoden 2014 projektit

Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2014 jatkettiin "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Tahkon opasteet, huhtikuu-toukokuu

Loppusyksystä 2013 aloitettu opastesuunnittelu eteni rivakasti niin, että kaikki uusitut ja uudet opasteet asennettiin paikoilleen alkukeväästä 2014

Tahkon uimarannan kalustus, toukokuu

Toukokuussa kokoontunut talkooväki oli ahkeraa ja iloista väkeä kun uimarannalle saatiin asennettua uusi, monipuolinen kuntolaite ympärivuotiseen käyttöön. Lisäksi uimarannalle koottiin keinu sekä siivottiin alueen ympäristöä.

Tahkon keskustan kalustus, toukokuu

Samaisissa toukokuun talkoissa koottiin myös kaksi muuta kiikkua, jotka sijoitettiin Tahkon keskustaan, toinen mm. Tahkon Sillan levähdyspaikalle. Tervetuloa kiikkumaan ja nauttimaan järvi- ja rinnemaisemista!

Vuoden 2013 projektit

Tahkon opasteet, marraskuu

Kyläyhdistys järjesti yrityksille infotilaisuuden, jossa päätettiin hakea keskitetysti uudet opastaulut Tahkon aluelle. Kyläyhdistys kokosi keskitetysti opasteiden hakemukset ja toimitti ne ELY-keskukselle jatkotoimenpitetä varten.

Tahkon aktiviteettipuisto, huhti-lokakuu

Kyläyhdistys osallistui aktiivisesti puiston suunnitteluun antamalla jäseniltä tulleita ideoita Kuopion kaupungille. Yhteistyössä saimmekin aikaiseksi varsin monipuolisen puistosuunnitelman. Tämän hankkeen avulla Tahkolle saadaan lisää aktiviteetteja niin kesään kuin talveenkin.

Tahkolahden uimarannan kalustus, syyskuu

Huvimajan viereen tehtiin nuotiopaikka ja pukukoppien väliin rakennettiin katos polttopuita varten. Tahkolahden bussipysäkki sai oman katoksen. Tahkon aluelle lisättiin roskakoreja kuusi kappaletta.

Tahkolahden uimarannan kalustus, kesäkuu

Uimarannalle asennettiin kiipeilyteline. Tahkon risteykseen hankittiin uudet liput.

Tahkolahden uimarannan kalustus, toukokuu

Uimaranta sai uutta ilmettä kun ahkera talkooporukka asensi huvimajan ja pukukopit paikoilleen. Tähtitahkon lahjoittamat katuvalot asennettiin uimarannalle. Samalla myös siistittiin keskusta-aluetta talven aikana kertyneistä roskista sekä jatkettiin jokavuotista raivausurakkaa.

Vuoden 2012 projektit

Jouluvalaistus Tahkolle, marraskuu

Tahkon keskusta sai uudet komeat maamerkit, kun kaksi 30m korkeaa kuusta sai talvivalaistuksen. 500 lamppua loistivatkin lähes neljän kuukauden ajan antaen loistetta talven pimeyteen.

Kiitokset Tahko-Chalet Oy:lle, Sokos Hotellille, Kiinteistö Oy Pikku Tahkolle ja Koillis-Savon sähkölle valaistuksen onnistumisesta.

Bussikatosten varustelu jatkui ja ikkunoihin asennettiin kynttilälyhdyt. Lyhdyistä saimme todella paljon positiivista palautetta tiellä matkaajilta.

Kiitokset alueen yrittäjille, jotka vuorotellen huolehtivat kynttilöiden sytyttämisestä koko talvikauden ajan.

Kyläyhdistys organisoi jouvalaistuksen yhteishankinnan yrityksille. Yritykset osallistuivat kiitettävästi valojen hankintaa ja saimme yhtenäisen valaistuksen koko Tahkon keskustan alueelle.

Skibus kylttien asennus ja roskakorien kiinnitys, lokakuu

Bussikatokset saivat lisää varustusta, kun niihin asennettiin roskakorit sekä Skibus kyltit.

Samalla raivattiin keskustan aluetta ja sekä valmistauduttiin talvivalaistukseen kaatamalla puita keskusta-aukion kuusien ympäriltä.

Kiitokset Tahko-Chalet Oy:lle metsuri -avusta.

Raivaustalkoot keskustan alueella, kesäkuu

Keskustan alueella siistittiin teiden varsia avaamalla näkymiä Hotellin ja Piazzan risteyksestä järvelle päin. Sääskiniementien varren istutukset saivat lisää haketta juurilleen.

Kiitokset Karhulle talkooväen levähdyspaikasta.

Bussikatokset Sääskiniementien varteen, toukokuu

Sääskiniementien varteen asennettiin bussikatokset myös toiselle puolelle tietä.

Vuoden 2011 projektit

Raivaustalkoot Sääskiniementien varressa, lokakuu

Istutusten siistiminen ja viheralueiden raivaus Tahkon keskustassa.

Kiitokset talkoolaisille raivauskoneista sekä Karhulle lämpimästä takkatulesta.

Bussikatokset Sääskiniementien varteen, lokakuu

Sääskiniementien varteen asennettiin ensimmäiset bussikatokset suojaamaan paikallisbussia odottavia matkustajia.

Kiitokset Tmi Jouko Liinamaalle bussikatosten valmistamisesta, Heinäahon puutarhalle konetyöstä sekä Betoni Taattolalle valutyöstä.

Metallinkeräys Tahkon alueella, kesäkuu

Tahkon aluella järjestettiin keskitetty metallinkeräys, joka tuottikin melkoisen määrän materiaalia uusiokäyttöön.

Kiitokset Tahko Golf:lle metallinkeräyspaikan järjestämisestä.

Leikkipuisto Tahkon keskustaan, kesäkuu

Lapsiperheiden kovasti kaipaama leikkipuisto perustettiin Kyläyhdistyksen toimesta TahkoSpa:n ja Sääskiniementien väliselle aluelle. Puistosta löytyy erilaisten keinujen lisäksi myös monitoimiteline liukumäellä ja kiipeilyverkolla varustettuna.

Kiitokset TahkoSpa:lle välipalasta sekä Puustila Ski&Golf:lle konetyöstä ja talkoosaunasta tarjoiluineen.

Tahkon keskustan siistiminen, toukokuu

Sandels:n sillalta alkavan ranta-alueen raivauksella ja siistimisellä saatiin kauniit Syvärinjärven- ja rinteiden maisemat paremmin esille.

Kiitokset Tahko-Chaletille ja PeeÄssälle terassitarjoilusta.

Vuoden 2010 projektit

Lipputangot Sääskiniementien alkuun, lokakuu

Sääskiniementien ja Varpaisjärventien risteykseen pystytettiin neljä kappaletta lipputankoja, joissa liehuvat Tahkon liput toivottavat lomalaiset tervetulleeksi.

Kiitokset Betoni Taattolalle lipputangon jalkojen valusta sekä Nilsiän Soralle täytemaan toimituksesta.

Raivaustalkoot Sääskiniementien ja Varpaisjärven tien risteyksessä, syyskuu

Sääskiniementien ja Varpaisjärventien risteysalue sai uuden ilmeen raivausporukan siistiessä alueen ylimääräisestä pienpuustosta. Risteysalueen näkyvyys parani tuoden lisää turvallisuutta liikenteeseen, sekä lipputankojen paikat varmistuivat oikealle kohdalle maastoon.

Kiitokset talkoolaisille raivauskoneista ja Puustila Ski&Golf:lle risujen poiskuljetuksesta sekä Kari Salmiselle nuotiotarjoilusta.

Roska-astiat Tahkon keskustaan, kesäkuu

Pidetään Tahko siistinä ja viihtyisänä! Tahkon keskustaan asennettiin 15 kpl roska-astioita eniten käytettyjen kävelyreittien varrelle.

Pensasistutukset Sääskiniementien varteen, toukokuu

Sääskiniementien varteen istutettiin n. 200 kpl pensastaimia koristamaan kevyenliikenteen väylän ja päätien välistä viherkaistaa.

Kiitokset Heinäahon puutarhalle maanrakennus ja maisemointitöistä sekä El Montelle tarjoilun järjestämisestä.


Pumptrack ratahanke
Vuoden 2018 syksyllä rakennettiin Pumptrack rata Tahkon lähiliikuntapaikan viereen. Tämän hankkeen rahoitukseen saimme Kalakukko leaderilta 60%, Kuopion kaupungilta 15% ja loppu 25% tehtiin sekä Kyläyhdistyksen talkootyönä että alueen yritysten omarahoituksena (Peeässä, PNT Active, TahkoCom ja Tahkorinteet). Projektin kokonaiskustannukset olivat 75 t€.

Pumptrack-rata on polunomainen väylä, joka koostuu kallistetuista kurveista ja pyöreänmuotoisista kummuista ns. yliajettavista objekteista. Pumptrack radan voi ajaa lävitse hyödyntämällä radan muotoja vauhdin kasvattamiseen, eikä polkemista tarvita välttämättä lainkaan. Rata muodostuu tyypillisesti silmukoista/lenkeistä ja hyvin suunniteltuna palvelee käyttäjiä taapero ikäisistä potkupyöräilijöistä kokeneempiin eri lajien harrastajiin.

Lähiliikuntapaikkana Pumptrack-radat ovat ensisijaisesti lasten ja nuorten suosiossa, jonka osaltaan voidaan odottaa heijastuvan myös perheiden viihtyvyyteen ja yhdessä liikkumisen kasvuun. Pumptrack-radan tuomat liikuntamahdollisuudet tukevat Tahkon strategiaa tuottaa alueen asukkaille ja matkailijoille ympärivuotista palvelutarjontaa.

Pumptrack kasvattaa jo olemassa olevan lähiliikuntapuiston tarjontaa lumettomalle kaudelle ja usealle eri harrastusvälineelle. Pumptrack tarjoaa ajettavaa polkupyörille, scooteille, skeittilaudoille sekä rullaluistimille. Pääasialliset käyttäjät Pumptrackradoilla ovat lapset ja nuoret. Rata mahdollistaa lasten ja nuorten omaehtoisen liikunnan ja vaatii ainoastaan harrastusvälineen sekä kypärän. Harrastusväline voi olla vaikka tavallinen polkupyörä, erikoisvalmisteisia välineitä ei tarvita. Alueella on mahdollista järjestää myös erilaista ohjattua toimintaa.


Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen hanke
Tahkon kyläyhdistys on tehnyt laajan reitistöjen kehityshankkeen (2016-2019), johon sisältyy hiihto-, pyöräily- ja vaellusreittien kunnostusta ja uudistamista ja reittimerkistöjen uusimista sekä uusia laavupaikkoja retkeilijöille. Uuden hankkeen rahoittajina ovat Kalakukko leader (60%), Kuopion kaupunki (15%) ja Tahkon kyläyhdistys (25%) ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on 205 000 €. Kesällä 2016 tehtiin jo hankkeen ensimmäiset laajemmat toimet, kun Tahkon vaellusreittien yli 150 opastetta uusittiin ja samalla reitit merkittiin värikoodein. Kesällä 2017 jatkettiin hankkeen toteutuksia uusimalla reittien pitkospuita, rakentamalla yhdessä rinneyhtiön kanssa uusi koko perheen pyöräilyreitti Tahko päältä alas vanhan tuolihissin ala-asemalle. Lisäksi Länsirinteiden puolelle rakennettiin uusi hieno laavu sekä toinen Nallelaavuksi ristitty laavu vietti otettiin käytöllä loppusyksystä 2018. Hankkeen myötä reitistöjen infopiste rakentui Tahkon keskustaan Piazzan parkkipaikan viereen. Vuonna 2018 reitistöjen pohjia perusparannettiin monin paikoin ja myös uusia reittejä saatiin tehtyä. Hankkeen lisätoteutuksena syntyi vielä yhdistetty lähtölava ja näköalatorni Pehhu baarin viereen kilparinteen yläpäähän. Tämän toteutuksessa olivat mukanan Tahkon kyläyhdistys, Kuopion kaupunki ja Tahkorinteet tasaosuuksin ja lisäksi pienemmällä osalla oli rahoituksessa mukana parikymmentä alueen yritystä. Talvelle 2018 valmistui mm. uusi latupohja välille Rinnepelto-Helmilä. Projekti on saatu päätökseen vuoden 2019 loppuun.

Sääskiniementie-projekti
Kyläyhdistyksen ensimäinen suuri ponnistus oli ns. Sääskiniementien-projektin toteuttaminen. Kyläyhdistys sai TE-keskukselta (nyk. ELY-keskus) 96.000 euron suuruisen rahoituksen, joka on käytetty alueen viihtyvyyden parantamiseen. Määräraha jakautui kolmelle vuodelle: 2010-2012.

Sääskiniementie-projektin puitteissa vuonna 2010 mm. hankittiin ja pystytettiin lipputangot Varpaisjärventien ja Sääskiniementien risteysalueelle, istutettiin maisemaan sopivia kasveja Sääskiniementien varteen, hankittiin ja pystytettiin roskakorit Tahkon keskustan alueelle ja siistittiin paikkoja.

Vuonna 2011 jatkettiin alueen siistimistä, laitettiin istutuksia lipputankojen alueelle, raivattiin patikointipolkujen alueita ja pystytettiin lasten leikkialue Span edustalle.

Projektin puitteissa vuonna 2012 aloitettiin Tahkolahden uimarannan kunnostaminen sekä hankittiin Sääskiniementien varteen bussikatoksia. Tahkon keskustaan hankittiin kahteen kuuseen jouluvalot. Myös ympäristoä siistimistä jatkettiin.

Vuonna 2013 rahoituksella saatiin aikaan seuraavat asiat: Keväällä asennettiin Tahkolahden uimarannalle pukukopit, huvimaja, kiipeilyteline ja pöytäryhmiä. Uimarannalle asennutettiin myös ulkovalot sekä konetyönä rannan muokkaus. Syksyllä rannalle rakentui puuvaja ja roska-astioita asennettiin lisää keskustaan ja rantaan.

Muita hankkeita
Vuonna 2014 on hankittu, koottu ja asennettu keinuja eri puolille Tahkon keskustaa sekä asennettu uudet kuntoiluvälineet Tahkolahden uimarannalle.Projekti toteutettiin pääosin talkoovoimin.

Vuonna 2015 on hankittu Nipasen mäellä oleva kota kyläyhdistyksen ja retkeilijöiden käyttöön ja toinen kota rakennettiin kevään 2016 aikana aktiviteettipuiston taakse rantaan. Tämä kota siirrettiin Rissalan lentokentän Järviterminaalilta Tahkolle ja toteutus tehtiin pääosin talkootyönä ja myös Kuopion kaupunki avusti hanketta pohjatöiden ja kuljetusten sekä kattoprojektin kustannusten osalta.

Talkoiden lisäksi järjestetään toki myös viihteellisiä tapahtumia. Jo perinteeksi muodostuneena kilpailuna kasvatetaan Tahkon suurinta kurpitsaa, joita juhlitaan aina syksyllä Elojuhlissa. Myös golfkisoja järjestetään ja syksyllä tavataan Oktoberfestissä.

Pikkujoulut ovat luonnollisesti jo perinne.

Jäsenyys
Tahkon kyläyhdistyksen jäseneksi voi liittyä henkilö, joka on kiinnostunut yhdistyksen toiminnasta ja hyväksyy sen tarkoituksen. Kannattajajäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattajajäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Voit liittyä jäseneksi sähköpostilla.

Hallitus

Kyläyhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja vähintään neljä jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet valitaan yhdistyksen syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Hallituksen kokoonpano vuodeksi 2019 on tällä hetkellä:

Puheenjohtaja: Kari Heiskanen

Jäsenet:

Mari Hartikainen, sihteeri

Pertti Heinonen


Petri Keränen

Ari Partanen

Maija Rissanen

Anna Hämäläinen

Pasi Tiihonen

Yhdistyksen kokoukset

Sääntöjen mukaan yhdistyksellä on kaksi virallista kokousta: syyskokous ja kevätkokous.

Kevätkokous 2021

Tahkon kyläyhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidetään lauantaina 12.6.21 klo 17 ravintola Kaislassa.

Kokouksessa virallisina asioina:

• esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto

• päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja muille vastuuvelvollisille

• kerrotaan hankkeiden tilanteesta

Virallisten kahvittelun lisäksi haluamme aktivoida sekä nykyisiä että uusia tahkolaisia liittymään kyläyhdistyksen jäseneksi. Nyt kun meille on tullut paljon uusia mökkiläisiä niin muistathan pyytää naapurisi ja ystäväsi toimintaan mukaan ja kyläyhdistyksen jäseneksi, liittymään yhteisöön, tulemaan tutustumaan kyläläisiin.

Toinen asia on jäteasia ja ympäristönsiivous. Meille tulee Jätekukolta asiantuntija puhumaan mökkiläisen jäteasioista ja mahdollisuuksista lajitteluun liittyvistä palveluista ja haasteista.

Ilmoittautumiset 7.6. mennessä facessa tai email kari.veikko@luukku.com.

Terveisin Hallitus


Syyskokous 2018 ja sen antia

Puheenjohtajana jatkaa Kari Heiskanen ja jäsenet Maija Rissanen, Ari Partanen ja Markku Rantonen. Erovuorossa jäsenet Pasi Tiihonen, Karolina Huuhtanen, Tarja Arminen ja Mari Hartikainen. Erovuoroisista jatkavat Pasi Tiihonen ja Mari Hartikainen. Uusiksi jäseniksi valittiin Pertti Heinonen ja Wille Markkanen.

Jäsenmaksut päätettiin pitää entisellään, niiden ollessa: henkilöjäsenet 50 €,

yritys- ja taloyhtiöjäsenet 100 € ja alueen suurimmat yritykset 500 €.


Vuoden 2019 toimintasuunnitelma

RAHOITUS

Kyläyhdistyksen toimenpiteet ja hankinnat on toteutettu ja toteutetaan jäsenistöltä kerättyjen jäsenmaksujen avulla. Tahkon kyläyhdistyksen jäsenmaksun maksaneiden jäsenmäärä oli 1.9.2018 yhteensä n. 213 jäsentä, joista asunto-osakeyhtiöitä on 26, joiden yhteinen asukasmäärä ei ole tiedossa, mutta on arviolta yli 100 henkilöä.

Kalakukko Leader on antanut EU -rahoitusta ”Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen” hankkeelle alun perin vuosille 2017-2018, jonka kokonaisbudjetti on 205 000 €. Nyt hankeaikaa on jatkettu vuoden 2019 loppuun. Hankkeen rahoitus koostuu 75% osalta Kalakukko Leaderin ja Kuopion kaupungin rahoituksesta ja loppu 25% on Tahkon kyläyhdistyksen omaa rahoitusta, joka koostuu talkootyöstä ja rahasta. Hankkeen kesto on vuoden 2019 loppuun.

TALKOOT, TAPAHTUMAT

Vuoden 2019 toimintasuunnitelmaan kuuluu edellisten vuosien tapaan talkoita, erilaisia tapahtumia sekä aktiivista yhteydenpitoa sidosryhmiin. Tahkon kyläyhdistyksen hankkeen tavoitteena on olla omalta osaltaan mukana kehittämässä Tahkosta yhtä Suomen vetovoimaisimmista ja monipuolisimmista ympärivuotisista retkeily- ja matkailukohteista, jossa on Suomen monipuolisimmat ympärivuotisessa käytössä olevat ulkoilureitistöt sekä vaeltajille, hiihtäjille että pyöräilijöille.

Talkootyövoimaa tarvitaan vuonna 2019 jälleen mm. ympäristön siivoukseen, raivauksiin ja istutusalueiden kitkemiseen. Samoin nyt menossa olevan ”Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen” hankkeen yhtenä toteutusosana on talkoilla tehtävät työt, joiden kautta on mahdollista kuitata rahoituksen omarahoitusosuutta. Tarkemmat talkoopäivät tullaan ilmoittamaan jäsenistölle aina tapauskohtaisesti facebookin ja sähköpostin välityksellä. Muita kokoontumisia on tyypillisesti pyritty järjestämään 5-6 kertaa vuodessa. Tapaamisten teemoja vuonna 2019 tulee olemaan kevät- ja syyskokousten lisäksi ovat esim. ystävänpäiväillallinen, pääsiäistapahtuma, golf-kisat, Tahkon suurin kurpitsa–kisa, Elojuhlat, Oktoberfest ja pikkujoulut.

Talkoiden ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Tahkon kyläyhdistys on vahva alueellinen toimija, toimien linkkinä mm. Kuopion kaupungin eri toimijoihin ja alueen eri matkailuorganisaatioihin. Tämän vuoksi kyläyhdistys tuottaa alueen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä on aktiivisesti mukana alueen yhteistä etua ajavissa tapahtumissa sekä tiedottamis- ja markkinointitoimenpiteissä.


Syyskokous 2017 ja sen antia mm. hallituksen jäsenet

Erovuorossa olivat puheenjohtaja Kari Heiskanen ja jäsenet Anna-Liisa Toivanen, Ari Partanen ja Markku Rantonen, joista uudelleen valittiin Ari Partanen ja Markku Rantonen ja koska Anna-Liisa Toivanen ei ollut enää käytettävissä, niin hänen tilalleen valittiin Maija Rissanen. Puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Kari Heiskanen. Vanhoina jatkavat Pasi Tiihonen, Karolina Huuhtanen, Tarja Arminen ja Mari Hartikainen.

Jäsenmaksuista päätettiin pitää samoina, 50 € henkilöjäsenet, 100 € yritykset ja asunto-osakeyhtiöt ja 500 € isot yritykset. Vuoden 2017 jäsenmaksukertymä on ollut aikaisempien vuosien tasolla ja Tahkon yritykset ovat vahvasti mukana jäsenmaksujen kautta.


Vuoden 2018 toimintasuunnitelma (tiivistelmä)

Kyläyhdistyksen toimenpiteet ja hankinnat on toteutettu ja toteutetaan jäsenistöltä kerättyjen jäsenmaksujen avulla. Tahkon kyläyhdistyksen jäsenmaksun maksaneiden jäsenmäärä oli 1.10.2017 yhteensä n. 204 jäsentä, joista asunto-osakeyhtiöitä on 26, joiden yhteinen asukasmäärä ei ole tiedossa, mutta on arviolta yli 100 henkilöä.

Kalakukko Leader on antanut EU -rahoitusta ”Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen” hankkeelle vuosille 2017-2018, jonka kokonaisbudjetti on 205 000 €. Hankkeen rahoitus koostuu 75% osalta Kalakukko Leaderin ja Kuopion kaupungin rahoituksesta ja loppu 25% on Tahkon kyläyhdistyksen omaa rahoitusta, joka koostuu talkootyöstä ja rahasta. Hankkeen kesto on vuoden 2018 loppuun.


TALKOOT, TAPAHTUMAT


Vuoden 2018 toimintasuunnitelma

Vuoden 2018 toimintasuunnitelmaan kuuluu edellisten vuosien tapaan talkoita, erilaisia tapahtumia sekä aktiivista yhteydenpitoa sidosryhmiin. Tahkon kyläyhdistyksen hankkeen tavoitteena on olla omalta osaltaan mukana kehittämässä Tahkosta yhtä Suomen vetovoimaisimmista ja monipuolisimmista ympärivuotisista retkeily- ja matkailukohteista, jossa on Suomen monipuolisimmat ympärivuotisessa käytössä olevat ulkoilureitistöt sekä vaeltajille että pyöräilijöille.

Kun Tahko täyttää ensi vuonna 50 vuotta, niin helmikuun synttärijuhlilla julkaistaan kyläyhdistyksen kustantama Meidän Tahko 50-vuotisjuhlakirja, jonka yhteyteen järjestetään kirjanjulkaisu tapahtuma.

Talkootyövoimaa tarvitaan vuonna 2018 jälleen mm. ympäristön siivoukseen, raivauksiin ja istutusalueiden kitkemiseen. Samoin nyt menossa olevan ”Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen” hankkeen yhtenä toteutusosana on talkoilla tehtävät työt, joiden kautta on mahdollista kuitata rahoituksen omarahoitusosuutta. Tarkemmat talkoopäivät tullaan ilmoittamaan jäsenistölle aina tapauskohtaisesti facebookin välityksellä. Muita kokoontumisia on tyypillisesti pyritty järjestämään 5-6 kertaa vuodessa. Tapaamisten teemoja vuonna 2018 tulee olemaan kevät- ja syyskokousten lisäksi ovat esim. ystävänpäiväillallinen, uusi jääkarting kisa, pääsiäistapahtuma, golf-kisat, Tahkon suurin kurpitsa–kisa, Elojuhlat, Oktoberfest ja pikkujoulut.

Talkoiden ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Tahkon kyläyhdistys on vahva alueellinen toimija, toimien linkkinä mm. Kuopion kaupungin eri toimijoihin ja alueen eri matkailuorganisaatioihin. Tämän vuoksi kyläyhdistys tuottaa alueen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä on aktiivisesti mukana alueen yhteistä etua ajavissa tapahtumissa sekä tiedottamis- ja markkinointitoimenpiteissä.


Vuoden 2017 toimintasuunnitelma (tiivistelmä)

Vuoden 2017 toimintasuunnitelmaan kuuluu edellisten vuosien tapaan talkoita, erilaisia tapahtumia sekä aktiivista yhteydenpitoa sidosryhmiin. Tahkon kyläyhdistyksen hankkeen tavoitteena on olla omalta osaltaan mukana kehittämässä Tahkosta yhtä Suomen vetovoimaisimmista ja monipuolisimmista ympärivuotisista retkeily- ja matkailukohteista, jossa on Suomen monipuolisimmat ympärivuotisessa käytössä olevat ulkoilureitistöt.

Talkootyövoimaa tarvitaan vuonna 2017 jälleen mm. ympäristön siivoukseen, raivauksiin ja istutusalueiden kitkemiseen. Samoin nyt alkavan ”Tahkon elämysreittien ideointi ja kehittäminen” hankkeen yhtenä toteutusosana on talkoilla tehtävät työt, joiden kautta on mahdollista kuitata rahoituksen omarahoitusosuutta. Tarkemmat talkoopäivät tullaan ilmoittamaan jäsenistölle myöhemmin. Muita kokoontumisia on pyritty järjestämään 5-6 kertaa vuodessa. Tapaamisten teemoja kevät- ja syyskokousten lisäksi ovat olleet esim. ystävänpäiväillallinen, jäärata-ajot, golf-kisat, Tahkon suurin kurpitsa–kisa, Elojuhlat, Oktoberfest ja pikkujoulut.

Talkoiden ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Tahkon kyläyhdistys on vahva alueellinen toimija, toimien linkkinä mm. Kuopion kaupungin eri toimijoihin ja alueen eri matkailuorganisaatioihin. Tämän vuoksi kyläyhdistys tuottaa alueen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä on aktiivisesti mukana alueen yhteistä etua ajavissa tapahtumissa sekä tiedottamis- ja markkinointitoimenpiteissä.


Vuoden 2016 toimintasuunnitelma (tiivistelmä)

Vuoden 2016 toimintasuunnitelmaan kuuluu edellisten vuosien tapaan talkoita, tapahtumia sekä aktiivista yhteydenpitoa sidosryhmiin. Tahkon kyläyhdistys on mahdollisesti mukana v. 2016 käynnistettävässä Tahkon alueen ulkoilureitistöjen parannukseen tähtäävässä EU-rahoitteisessa hankkeessa, mikäli hankesuunnitelma on sisällöltään tarpeitamme vastaava ja hankesuunnitelma tulee hyväksytyksi viranomaistahojen puolesta.

Talkoiden ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Tahkon kyläyhdistys on vahva alueellinen toimija, toimien linkkinä mm. Kuopion kaupungin eri toimijoihin ja alueen eri matkailuorganisaatioihin. Tämän vuoksi kyläyhdistys tuottaa alueen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä on aktiivisesti mukana alueen yhteistä etua ajavissa tapahtumissa sekä tiedottamis- ja markkinointitoimenpiteissä.


Syyskokouksen 2015 ja syyskokouksen antia mm. hallituksen jäsenet

Syystalkoot 10.10. oli onnistunut talkoopäivä niin porukan ja kohteiden osalta. Päivän aikana maisemoitiin kesällä 2016 asennettavan uuden kodan paikka liikuntapuiston rannassa ja Huutavanholman ja muiden vaellusreitin lähtöpisteeseen tuli maamerkikis maitolaituri.

Rannalta lähti pari lahoa puuta ja lipputankojen luota vesakkoa! Kiitos kaikille talkoolaisille!

Syyskokouksessaan saman päivän iltana kyläyhdistys valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Kari Heiskasen ja uusiksi hallituksen jäseniksi Tarja Armisen ja Pasi Tiihosen. Mari Hartikainen, Karolina Huuhtanen, Jouko Ryhtä, Ari Partanen, Markku Rantonen ja Anna-Liisa Toivanen jatkavat hallitustyöskentelyä.


Vuoden 2015 toimintasuunnitelma (11.10.2014)

Vuoden 2015 toimintasuunnitelmaan kuuluu talkoita, erilaisia tapahtumia sekä aktiivista yhteydenpitoa sidosryhmiin. Talkootyövoimaa tarvitaan vuonna 2015 mm. ympäristön siivoukseen, raivauksiin ja istutusalueiden kitkemiseen. Tarkemmat talkoopäivät ilmoitetaan jäsenistölle myöhemmin. Muita kokoontumisia on pyritään järjestämään 5-6 kertaa vuodessa. Tapaamisten teemoja kevät- ja syyskokousten lisäksi ovat mm. ystävänpäiväillallinen, jäärata-ajot, Tahkon suurin kurpitsa –kisa, Elojuhlat, Oktoberfest ja pikkujoulut.

Talkoiden ja tapahtumien järjestämisen lisäksi Tahkon kyläyhdistys on vahva alueellinen toimija, toimien linkkinä mm. Kuopion kaupungin eri toimijoihin ja alueen eri matkailuorganisaatioihin. Tämän vuoksi kyläyhdistys tuottaa alueen sisäistä ja ulkoista viestintää sekä on aktiivisesti mukana alueen yhteistä etua ajavissa tiedottamis- ja markkinointitoimenpiteissä.

Kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet v. 2015 (11.10.2014):


Syyskokouksessa 11.10.2014 valittiin hallitukseen uutena jäsenenä Karolina Huuhtanen. Hallituksessa jatkaa erovuorossa ollut Jouko Ryhtä sekä vanhoina jäseninä Outi Elovaara, Mari Hartikainen, Minna Kirjavainen-Puustinen, Ari Partanen, Anna-Liisa Toivanen sekä Markku Rantonen.

Tahkon suurin kurpitsa 2014 -kisan tulokset (11.10.2014):

Kaikkien aikojen suurin kurpitsa 26,1 kg kasvoi Toivasten kompostissa. Puustisen Hannu ja Minna tulivat kauniilla yksilöllä toiseksi 23,8 kg ja kolmansia tällä kertaa olivat Kivelät 11,3 kg. Kiitos kaikille kasvattajille!

Tahkon suurimman kurpitsan 2013 kasvattivat Hannu, Puustinen perheineen. Kurpitsa oli kaikkien aikojen painavin 23,5 kg.

2. Toivaset

3. Uusitalot

Taiteellisen kurpitsa oli Ulla ja Aarno Hartikaisella


Tahkon nopein -jäärata-ajot pidettiin talvella 2013 ensimmäistä kertaa loistavissa keliolosuhteissa.


Kisojen kolme parasta ratinpyörittäjää olivat:

Naisten sarja:

1. Anna-Liisa Toivanen

2. Ulla Hartikainen

3. Sirpa Salminen


Miesten sarja:

1. Markku Toivanen

2. Mikko Elovaara

3. Pasi Tiihonen

Tämä hauska tapahtuma tulee saamaan jatkoa tulevina talvina ja Aaltonen Motorsportin lahjoittamat kiertopalkinnot ovat silloin uudelleen jaossa.

Vuoden 2014 jäärata-ajoja ei valitettavasti voitu toteuttaa huonojen keliolosuhteiden vuoksi. Palkinnot ovat jaossa jälleen talvella 2015.


Jouluvalaistusta Tahkolle

Kyläyhdistys organisoi yhteyshankintana jouluvalaistusta Tahkolle. Yritykset ja yksityiset lähtivät innolla mukaan koristamaan omia kiinteistöjään talven pimeyttä vastaan. Tahkon keskusta sai myös uudet maamerkit, kun kaksi kuusta puettiin talvivalaistukseen. Bussikatoksiin asennettiin kynttilälyhdyt, joihin jokainen halukas saa käydä viemässä kynttilän palamaan, toivottamaan vierailijat tervetulleeksi Tahkolle!


Bussikatokset

Ensimmäiset Tahkon bussikatokset asennettiin lokakuussa talkoovoimin. Kesäkuun 2012 talkoissa asennettiin loput bussikatokset. Samalla kiinnitettiin nimikyltit sekä bussi- ja Skibus -merkit katoksiin kiinni.


Metallienkeräys kesällä 2011

Kiitos kaikille metallinkeräys -talkoisiin osallistuneille. Keräys tuotti yhdistyksen kassaan 216 euroa riihikuivaa rahaa.


Kurpitsakisa 2011

Jo perinteeksi muodostunut Tahkon suurin kurpitsa -kisa saatiin tältä kesältä päätökseen. Suurimman kurpitsan onnistuivat tänä vuonna kasvattamaan Anna-Liisa ja Markku Toivanen perheineen. Toiseksi suurin kurpitsa oli Satu ja Kalle Kivelän perheellä. Kolmanneksi suurin löytyi Kirsi ja Pekka Liukkosen perheen kasvimaalta. Lisäksi muutama kurpitsa palkittiin erikoismaininnalla.


Kyläyhdistyksen Golfkisa 2011


Golfkisaan osallistui ennätysmäärä pelaajia, 24 henkilöä. Peli pelattiin tänä vuonna parikilpailuna arvotulla sekajoukkueella. Kilpailu voitti pari Laura Leskinen & Markku Toivanen, tuloksella 43 pistettä. Henkilökohtaisen kilpailun voittoon ylsi Kalle Kivelä, tuloksella 36 pistettä. Juniorisarjassa kannustuspalkinnon jaettiin Kim Liukkoselle ja Joona Komulaiselle.


Uusi lasten leikkialue Tahkolle

Kyläyhdistys hankki Tahkolle kauan kaivatun lasten leikkipaikan. Uusi leikkipaikka sijaitsee Tahko Span edustalla. Leikkipaikan rakentaminen on osa Tahkon kehityshanketta, johon saamme EU-rahoitusta. Leikkipaikka rakennettiin 11.6.2011 ahkerien talkoolaisten voimin ja hyväksyttiin käyttöön 13.6.2011.