Tahkon kehitysprojekti

Kesän 2017 projektitoteutuksia

Kesän 2017 aikana reitistöprojekti on edennyt erittäin hyvin. Olemme tehneet jo alkukesästä useita satoja metrejä uusia pitkospuita, joilla olemme korvanneet osaltaan vanhoja huonokuntoisia pitkospuita ja rakentaneet myös uusia pitkospuita kosteisiin reitinosiin.

Samoin olemme toteuttaneet yhteistyössä rinneyhtiön kanssa uuden jokamiehen pyöräilyreitin Panorama Barilta alas rantaan. Tämä reitti on pyritty tekemään muodoltaan ja jyrkkyydeltään sellaiseksi, että kaikilla pyöräilijöillä ikään ja kuntoon katsomatta olisi mahdollisuus sitä käyttää.

Länsirinteiden uusimmän hissin yläaseman viereen on tehty uusi lavu, joka palvelee sekä kesä- että talvikäyttäjiä tulisijan tarpeessa ja muuten vaan levähdyspaikkana.

Piazzan parkkipaikan ja ravintola Kaislan välissä olevalle tasanteelle toteutetaan vielä syksyn aikana info-rakennus, joka tulee toimimaan hiihto- ja vaellusreittien lähtöpisteenä ja sen seiniltä löytyvät jatkossa niin uusimmat talvi- ja kesäkartastot kuin muutkin ohjeistukset reittien käyttöön liittyen.

Hankkeen eteneminen on haastaavaa rahoituksen osalta, koska hankerahat tilitetään kyläyhdistykselle vasta totetuneita ja maksettuja kustannuksia vastaan, joten kyläyhdistyksen talous on tiukilla totetusten rahoituksessa. Onneksi Kyläyhdistyksellä on kohtuullise laaaja jäsenistö, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, joiden jäsenmaksutuotolla pystymme osaltaan hoitamaan hankekulujen maksatuksen. Yritysten panos on ollut todella hyvä.

Vuodet 2017 projektit

Kyläyhdistys on parhaillaan tekemässä laajempaa reitistöjen kehityshanketta, johon sisältyy hiihto- ja vaellusreittien kunnostusta ja reittimerkistöjen uusimista sekä uusia laavupaikkoja retkeilijöille. Uuden hankkeen rahoittajina ovat Kalakukko leader (60%), Kuopion kaupunki (15%) ja Tahkon kyläyhdistys (25%) ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 205 000 €. Tämä hanke vaatii myös kyläyhdistyksen jäsenten talkooapua toteutuksessa, joten uusia jäseniä tarvitaan mukaan yhteisiin ponnisteluihin Tahkon alueen kehittämisessä entistä viihtyisämmäksi.

Vuoden 2016 projektit

Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2016 jatkettiin edelleen "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Keväällä 2016 siirrettiin uusi iso kota Rissalan lentokentältä Tahkolle aktiviteettipuiston taakse rantaan. Kodan purku, siirto ja uudelleen kokoaminen olikin kohtuullisen iso ponnistus, mutta hyvällä talkooporukalla homma hoitui upeasti.

Reitistöhanke

Kyläyhdistys on parhaillaan tekemässä (1/2016) laajaa reitistöjen kehityssuunnitelmaa Tahkolle, joka sisältää monimuotoisia uudistuksia niin kesä- kuin talvireitistöihin. Hankkeeseen haetaan EU-tukea. Myös Kuopion kaupunki on mukana hankkeessa. Tämä hanke vaatii kyläyhdistykseltä merkittävää taloudellista panosta kuin myös jäsenten talkooapua hankkeen toteuttamisessa.

Vuoden 2015 projektit

Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2015 jatkettiin "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Kodat

Vuonna 2015 kyläyhdistys hankki Nipasen mäellä olevan kodan kyläyhdistyksen ja retkeilijöiden käyttöön. Samoin vuonna 2015 hankittiin toinenkin kota, jonka kokoaminen liikuntapuiston rantaan toteutetaan v 2016.


Vuoden 2014 projektit

Bussikatosten kynttilälyhdyt

Talvella 2014 jatkettiin "kynttilätalkoita", jossa viikoittain sytytettiin kynttilät Sääskiniementien tienvarsi bussikatosten lyhtyihin alueen yrittäjien voimin talkoilla.

Tahkon opasteet, huhtikuu-toukokuu

Loppusyksystä 2013 aloitettu opastesuunnittelu eteni rivakasti niin, että kaikki uusitut ja uudet opasteet asennettiin paikoilleen alkukeväästä 2014

Tahkon uimarannan kalustus, toukokuu

Toukokuussa kokoontunut talkooväki oli ahkeraa ja iloista väkeä kun uimarannalle saatiin asennettua uusi, monipuolinen kuntolaite ympärivuotiseen käyttöön. Lisäksi uimarannalle koottiin keinu sekä siivottiin alueen ympäristöä.

Tahkon keskustan kalustus, toukokuu

Samaisissa toukokuun talkoissa koottiin myös kaksi muuta kiikkua, jotka sijoitettiin Tahkon keskustaan, toinen mm. Tahkon Sillan levähdyspaikalle. Tervetuloa kiikkumaan ja nauttimaan järvi- ja rinnemaisemista!

Vuoden 2013 projektit

Tahkon opasteet, marraskuu

Kyläyhdistys järjesti yrityksille infotilaisuuden, jossa päätettiin hakea keskitetysti uudet opastaulut Tahkon aluelle. Kyläyhdistys kokosi keskitetysti opasteiden hakemukset ja toimitti ne ELY-keskukselle jatkotoimenpitetä varten.

Tahkon aktiviteettipuisto, huhti-lokakuu

Kyläyhdistys osallistui aktiivisesti puiston suunnitteluun antamalla jäseniltä tulleita ideoita Kuopion kaupungille. Yhteistyössä saimmekin aikaiseksi varsin monipuolisen puistosuunnitelman. Tämän hankkeen avulla Tahkolle saadaan lisää aktiviteetteja niin kesään kuin talveenkin.

Tahkolahden uimarannan kalustus, syyskuu

Huvimajan viereen tehtiin nuotiopaikka ja pukukoppien väliin rakennettiin katos polttopuita varten. Tahkolahden bussipysäkki sai oman katoksen. Tahkon aluelle lisättiin roskakoreja kuusi kappaletta.

Tahkolahden uimarannan kalustus, kesäkuu

Uimarannalle asennettiin kiipeilyteline. Tahkon risteykseen hankittiin uudet liput.

Tahkolahden uimarannan kalustus, toukokuu

Uimaranta sai uutta ilmettä kun ahkera talkooporukka asensi huvimajan ja pukukopit paikoilleen. Tähtitahkon lahjoittamat katuvalot asennettiin uimarannalle. Samalla myös siistittiin keskusta-aluetta talven aikana kertyneistä roskista sekä jatkettiin jokavuotista raivausurakkaa.

Vuoden 2012 projektit

Jouluvalaistus Tahkolle, marraskuu

Tahkon keskusta sai uudet komeat maamerkit, kun kaksi 30m korkeaa kuusta sai talvivalaistuksen. 500 lamppua loistivatkin lähes neljän kuukauden ajan antaen loistetta talven pimeyteen.

Kiitokset Tahko-Chalet Oy:lle, Sokos Hotellille, Kiinteistö Oy Pikku Tahkolle ja Koillis-Savon sähkölle valaistuksen onnistumisesta.

Bussikatosten varustelu jatkui ja ikkunoihin asennettiin kynttilälyhdyt. Lyhdyistä saimme todella paljon positiivista palautetta tiellä matkaajilta.

Kiitokset alueen yrittäjille, jotka vuorotellen huolehtivat kynttilöiden sytyttämisestä koko talvikauden ajan.

Kyläyhdistys organisoi jouvalaistuksen yhteishankinnan yrityksille. Yritykset osallistuivat kiitettävästi valojen hankintaa ja saimme yhtenäisen valaistuksen koko Tahkon keskustan alueelle.

Skibus kylttien asennus ja roskakorien kiinnitys, lokakuu

Bussikatokset saivat lisää varustusta, kun niihin asennettiin roskakorit sekä Skibus kyltit.

Samalla raivattiin keskustan aluetta ja sekä valmistauduttiin talvivalaistukseen kaatamalla puita keskusta-aukion kuusien ympäriltä.

Kiitokset Tahko-Chalet Oy:lle metsuri -avusta.

Raivaustalkoot keskustan alueella, kesäkuu

Keskustan alueella siistittiin teiden varsia avaamalla näkymiä Hotellin ja Piazzan risteyksestä järvelle päin. Sääskiniementien varren istutukset saivat lisää haketta juurilleen.

Kiitokset Karhulle talkooväen levähdyspaikasta.

Bussikatokset Sääskiniementien varteen, toukokuu

Sääskiniementien varteen asennettiin bussikatokset myös toiselle puolelle tietä.

Vuoden 2011 projektit

Raivaustalkoot Sääskiniementien varressa, lokakuu

Istutusten siistiminen ja viheralueiden raivaus Tahkon keskustassa.

Kiitokset talkoolaisille raivauskoneista sekä Karhulle lämpimästä takkatulesta.

Bussikatokset Sääskiniementien varteen, lokakuu

Sääskiniementien varteen asennettiin ensimmäiset bussikatokset suojaamaan paikallisbussia odottavia matkustajia.

Kiitokset Tmi Jouko Liinamaalle bussikatosten valmistamisesta, Heinäahon puutarhalle konetyöstä sekä Betoni Taattolalle valutyöstä.

Metallinkeräys Tahkon alueella, kesäkuu

Tahkon aluella järjestettiin keskitetty metallinkeräys, joka tuottikin melkoisen määrän materiaalia uusiokäyttöön.

Kiitokset Tahko Golf:lle metallinkeräyspaikan järjestämisestä.

Leikkipuisto Tahkon keskustaan, kesäkuu

Lapsiperheiden kovasti kaipaama leikkipuisto perustettiin Kyläyhdistyksen toimesta TahkoSpa:n ja Sääskiniementien väliselle aluelle. Puistosta löytyy erilaisten keinujen lisäksi myös monitoimiteline liukumäellä ja kiipeilyverkolla varustettuna.

Kiitokset TahkoSpa:lle välipalasta sekä Puustila Ski&Golf:lle konetyöstä ja talkoosaunasta tarjoiluineen.

Tahkon keskustan siistiminen, toukokuu

Sandels:n sillalta alkavan ranta-alueen raivauksella ja siistimisellä saatiin kauniit Syvärinjärven- ja rinteiden maisemat paremmin esille.

Kiitokset Tahko-Chaletille ja PeeÄssälle terassitarjoilusta.

Vuoden 2010 projektit

Lipputangot Sääskiniementien alkuun, lokakuu

Sääskiniementien ja Varpaisjärventien risteykseen pystytettiin neljä kappaletta lipputankoja, joissa liehuvat Tahkon liput toivottavat lomalaiset tervetulleeksi.

Kiitokset Betoni Taattolalle lipputangon jalkojen valusta sekä Nilsiän Soralle täytemaan toimituksesta.

Raivaustalkoot Sääskiniementien ja Varpaisjärven tien risteyksessä, syyskuu

Sääskiniementien ja Varpaisjärventien risteysalue sai uuden ilmeen raivausporukan siistiessä alueen ylimääräisestä pienpuustosta. Risteysalueen näkyvyys parani tuoden lisää turvallisuutta liikenteeseen, sekä lipputankojen paikat varmistuivat oikealle kohdalle maastoon.

Kiitokset talkoolaisille raivauskoneista ja Puustila Ski&Golf:lle risujen poiskuljetuksesta sekä Kari Salmiselle nuotiotarjoilusta.

Roska-astiat Tahkon keskustaan, kesäkuu

Pidetään Tahko siistinä ja viihtyisänä! Tahkon keskustaan asennettiin 15 kpl roska-astioita eniten käytettyjen kävelyreittien varrelle.

Pensasistutukset Sääskiniementien varteen, toukokuu

Sääskiniementien varteen istutettiin n. 200 kpl pensastaimia koristamaan kevyenliikenteen väylän ja päätien välistä viherkaistaa.

Kiitokset Heinäahon puutarhalle maanrakennus ja maisemointitöistä sekä El Montelle tarjoilun järjestämisestä.